Aktuality - všetky

Predaj korenín 12.10.2024

08. 10. 2024 - ...  >> čítaj viac

Postup v prípade živelnej pohromy

16. 09. 2024 - Ako postupovať v prípade povodne, silného vetra a pri zosuve pôdy....  >> čítaj viac

Ako postupovať pri vzniku povodne

13. 09. 2024 - ...  >> čítaj viac

Mapa

mapa

Partnerstvo MP - ČH

Partnerstvo MP ČH
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Partnerstva Muránska planina - Čierny Hron v rámci Grantového programu Naštartujme s Partnerstvom MP - ČH.

Aktuálne počasie

Počasie Muránska Dlhá Lúka online

Aktualita: Obecná sušička ovocia, húb, bylín

Dátum zverejnenia: 26. 10. 2012
Popis:
Tohtoročná bohatá úroda ovocia potešila mnohých. Veď toľko jabĺk, hrušiek či sliviek sme už dávno nemali. Celé leto väčšina z nás zavárala, mrazila, piekla a tí „šťastnejší“ plnili sudy ovocím, z ktorého získajú kvalitnú domácu pálenku. Jedným z najefektívnejších spôsobov spracovania ovocia je však sušenie. Výhody sú nemalé. Najväčšou výhodou sušeného ovocia je, že pri dodržiavaní správneho skladovania má úžasnú trvanlivosť a je rovnako zdravé a chutné ako čerstvé ovocie. Navyše, vysušením stráca väčšinu vody a tým i objem. Približne z dva a pol kilogramu ovocia po vysušení zostane asi pol kilogramu. Takže je to ideálny zdroj výživy a rýchlej energie na výletoch a pri cestovaní, lebo nezaberie veľa miesta. Oproti ovociu, konzervovanému zaváraním či mrazením, má ďalšie výhody. Zachováva si až 85 percent vitamínov, potrebné minerály a jeho chuťové vlastnosti sa ešte zvýraznia.

Väčšina obyvateľov obce Muránska Dlhá Lúka ani netuší, že kvalitnú sušičku ovocia, zeleniny a húb máme už aj my. Je to moderná technológia, ktorá umožňuje presné nastavenia v závislosti od sušeného materiálu. Jedná sa o prvú časť budúceho obecného ovocinárskeho podniku. Je umiestnená v priestore starej pošty(oproti OU) a bude slúžiť všetkým.

FOTOGALÉRIA
obrázek
Sušička má 40 sít, na jedno sito sa zmestí cca 3kg ovocia.
Záujemcovia o sušenie sa musia prísť vopred nahlásiť na obecný úrad o koľko sít majú záujem.(Prísť radšej skôr)
Termíny na sušenie:
Pondelok : 8:30
Utorok : 9:00
Streda : 10:00
Štvrtok : 11:00
Piatok : 12:00
Recept na jablká :
Nakrájame ich na 0,5 až 0,8 cm hrubé krúžky alebo mesiačiky. Nakrájané jablká ponoríme na 1 až 3 minúty do 0,1 až 0,2 % roztoku kyseliny citrónovej. Pred ukladaním do sušičky ich necháme odkvapkať.
obrázek
Pod touto aktualitou máte aj návody, príklady ako krájať.

Prílohy:

Susicka Návod 1
Susicka Návod 2 - tabulka

Počet zobrazení: 6915